top of page

Yrkeshögskola

Gå in på Yrkeshögskoleguiden och välj t ex Bransch, Län och Kommun. Notera att du kan göra olika filtreringar genom att kryssmarkera Studietakt, Utbildningslängd (2 år är vanligast), Studieform (Bunden står för klassrumsundervisning, Distans innebär att du studerar hemifrån via mejlkontakt) och sedan Studiestart, alltså när du vill gå en utbildning. Yrkeshögskole-utbildningar kan du även hitta genom studentum.se

Yrkeshögskolor är på ett sätt ganska lika vanliga högskolor men det rör sig till stor del om praktiska utbildningar för hantverksyrken. I övrigt ligger de på en mer avancerad nivå än "enkla" yrkesutbildningar genom KomVux.

För behörighet till utbildningar på en yrkeshögskola krävs i regel att du har läst och blivit godkänd i åtminstone Svenska 2 (B med äldre betyg) och ibland även 3 (C), Engelska 5 (A) + Matematik 1A (A). Utländska betyg kan bedömas genom uhr.se och de används sedan för behörighet.

Det är skolan som bestämmer kraven så du måste fråga en SYV där. Inte sällan krävs även tidigare erfarenhet inom branschen eller det yrke som utbildningen handlar om.

© 2020 K. Båth

bottom of page